Jesenná polievka hokkaido podľa Karola Hrčku
Veľmi zdravá polievka, uvarená s láskou a so skúsenosťami z renomovaných zahraničných reštaurácií.
Potrebujeme:
- 1 menšia tekvica hokkaido
- 3 lyžice oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 kyslejšie jablká
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 lyžice octu balsamico
- mletá rasca
- soľ
- majoránka podľa chuti
- 1 l vody
Na dochutenie:
- 1 šľahačková smotana
- muškátový oriešok
- tekvicový olej
- opečený chlieb
- na sucho opečené tekvicové semiačka
Postup:
Tekvicu nakrájame na kocky aj so šupkou, jablká a cibuľu tiež na kocky, cesnak a mrkvu očistíme a pokrájame. Všetky ingrediencie zalejeme v hrnci s vodou a dáme spolu variť. Varíme cca hodinu. Rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme šľahačku, muškátový oriešok a necháme prejsť varom. Na tanieri pokvapkáme tekvicovým olejom, opečeným chlebom, prípadne tekvicovými semiačkami.
Text a foto Karol Hrčka